Pelgrimeren is meer dan wandelen

Je treedt in de voetsporen van duizenden pelgrims die je vooraf zijn gegaan, al honderden jaren. Je ervaart de grootsheid en kracht van de natuur. Je denkt aan je zegeningen en hindernissen in je leven. Al wandelend maak je je stap voor stap los van de dagelijkse verwikkelingen van het leven. Je stelt je open voor wat komt. Je komt tot rust en bezinning. Door de eenvoud van het pelgrimeren ben je geleidelijk aan onthecht en wordt je innerlijk stil. Het diepe contact met jezelf brengt helderheid in wie je bent en wat je levensmissie is.

Een pelgrimstocht steunt op vier grote pijlers : het fysieke, het mentale, het emotionele en het spirituele. Een pelgrimstocht verbindt de geest met het lichaam, het denken met het voelen. De ervaring van deze eenheid opent de poort naar je innerlijk zelf. Het contact met je innerlijke bron geeft je bijzondere energie om verder te gaan op je levenspad.

Slapen in herbergen en eenvoudige pensions

We kiezen voor eenvoudige en gastvrije herbergen waar je andere pelgrims zult ontmoeten. Soms overnachten we ook in kloosters die een lange traditie hebben om pelgrims te ontvangen. Nu eens kunnen we samen eten in de herberg en uitrusten in de tuin. Dan weer zoeken we kleine restaurantjes op met lokale gerechten. De ene herberg heeft slechts 1 grote slaapzaal, de andere heeft meerdere kamers en zelfs een wasmachine.

Regelmatig wandelen in stilte, ervaringen delen

Na het ontbijt starten we 's morgens met wandelen in stilte. Je gedachten komen op en gaan weer weg, je laat ze gaan. Je observeert met aandacht de omgeving. Wat merk je op ? Wat raakt je ? Hoe voelt het ?

Elke dag wandelen we met een thema dat verbonden is aan het pelgrimeren zoals loslaten, vergiffenis, dankbaarheid, verbinding ...
We wisselen met elkaar ervaringen en reflecties. De coach helpt met verdiepende vragen, geeft ruimte waar nodig en zorgt voor de verbinding in de groep.

Je hebt gesprekken met elkaar en andere pelgrims. Je komt in contact met de lokale bewoners en de hospitalieros.


Rugzak zelf dragen ?

Ieder heeft de vrije keuze om al dan niet zelf de rugzak te dragen. Beperk wel je rugzak tot het essentiële en maximaal 10 kg.
Wandelstokken kunnen een handig hulpmiddel zijn bij beklimmingen en dalingen. Vooral je knieën hebben baat bij wandelstokken.
Ingelopen, stevige wandelschoenen en echte wandelkousen vormen de basis voor aangename voeten. Zij dragen je bij elke stap op je pelgrimstocht.

Goede conditie en wandelervaring

Sommige dagetappes kunnen pittig zijn. We houden een wandelritme van gemiddeld 4 km/uur aan.
Je kan een goede conditie opbouwen door thuis regelmatig te wandelen en je afstanden te verlengen naar 20 tot 25 km per dag.
Het is verstandig om ook met minder gunstige weersomstandigheden op stap te gaan. Dit sterkt je mentale weerbaarheid.

Voor wie ?

Voor elkeen die :
- op zoek is naar meer zelfkennis en verdieping - wie ben je ?
- contact wil maken met zijn spirituele bron - wat is je levensmissie ?
- vastgelopen patronen wil doorbreken
- tijd wil vrijmaken voor verandering en nieuwe keuzes
- wil nadenken over haar/zijn leven en plaats in het grotere geheel
- een moeilijke periode wil afsluiten wegens ziekte, overlijden, verlies van werk, ...
- problemen wil omdenken in mogelijkheden en wegwijzers
- dankbaar is voor het leven
- wil genieten van kleine dingen en onverwachte ontmoetingen
- wil leren leven in het "hier en nu"
- gelooft in persoonlijke groei en ontwikkeling
- op zoek is naar krachtig leiderschap en bezieling
- open staat voor natuurspiritualiteit en verbinding

Wil jij in beweging komen en op pelgrimstocht gaan ?
Durf jij je innerlijke reis aangaan en je droom realiseren ?